Zvečka: Uskoro proširenje kanalizacione mreže, a čekamo i toplovod

Ekipe i mehanizacija preduzeća “Beograd vode” danas su izašle na teren i započele radove na čišćenju kanala K-2 u Zvečkoj, koji u dužini od око 4 kilometra prolazi kroz ovo mesto. Radovi će se odvijati od crpne stanice Kupinac na Bresci do stadiona FK “Budućnost”. Nadležni su pozvali gradjane da ne izbacuju smeće u kanale i najavili oštriju kaznenu politiku za one koji to čine. Odbornik u SO Obrenovac i jedan od najaktivnijih meštana ovog sela, Vukašin Erić, za Obrenovac.info kaže:

zvecka-1

Ovi kanali su poslednji put čišćeni pre više decenija. Ključno je da se redovno čiste, a ne sad i ko zna kad. Kanali služe za odvodnjavanje i navodnjavanje u zavisnosti od potrebe, jer su oni kapilarna mreža našeg atara. Imali smo negativno iskustvo tokom poplava 2014. i zato ih sada saniramo, jer da su oni bili čisti šteta bi bila višestruko manja. Tu imamo i ekološku stranu ove priče, ali to sve moraju shvatiti i naši sugradjani, kojima ovi kanali, često služe kao deponije!

U prethodnom periodu u MZ Zvečka je dosta toga uradjeno. Vukašin Erić je izdvojio neke od radova koji su bitni za život sela:

Završeni su radovi na vodovodnoj mreži u delu Zvečke koji se zove Velika bara, duž kompletne ulice Čede Todorovića koji je bio nepravedno zapostavljen proteklih godina. Ta ulica će se i asfaltirati, ali neće biti spojena sa Šabackim putem kako naselje ne bi bilo opterećeno teretnim saobraćajem. U oktobru je postavljena i javna rasveta. Očekuje se i produžetak autobuske linije u tom delu sela kako bi se gradjanima obezbedila brža povezanost sa gradom.

zvecka-2U Zvečkoj radi i osnovna škola, izdvojeno odeljenje škole “Jovan Jovanović Zmaj”:

– Polovinom avgusta u našoj školi gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su Sporazum o saradnji na rekonstrukciji i proširenju dodatnog dela u sklopu škole, dodatne 4 učionice, a koji predvidja i izgradnju fiskulturne sale, posle 30 godina postojanja. Taj sporazum je deo  programa modernizacije škola. Sredstva je obezbedila Evropska investiciona banka.

U prethodnom periodu uradjeno je 1,5 kilometara asfaltnog puta, deonica u Gornjem kraju, u ulici Draga Vukovića Korčagina, a u planu je da se od raskrsnice za skretanje ka fudbalskom stadionu, gde je početo asfaltiranje ka Gornjem kraju, nastavi duž sela kako bismo kompletirali čitavu i imali potpuno nov asfalt, a samim tim i bezbednije uslove za odvijanje saobraćaja. Zvečanci imaju još mnogo aktivnosti kojima mogu da se pohvale:

Na prostoru iza spomenika u Zvečkoj, uz pomoć Fondacije Divac smo uradili mobilijar, postavili sprave za vežbanje kako bi omladina mogla svoje slobodno vreme da provodi tu, baveći se malo fizičkim aktivnostima. Tu nismo stali, već smo se prijavili i za projekat “Kao Taš, a Naš” i isti taj prostor, upotpunili sa dodatnim sadržajem – ljuljaškama, klackalicama, toboganom za decu, kako bi i najmladji tu imali svoj kutak. U planu je da se taj prostor dodatno oplemeni klupicama, zelenilom… Jako nam je bitno i to nam je velika želja i zato smo i podneli zahtev za restauraciju spomenika, koji je na tom prostoru podignut u čast palim borcima u NOR-u, u Prvom i Drugom svetskom ratu. Nadamo se da će vozilo koje ima namenu čišćenja grafita, a koje je u vlasništvu JKP-a Obrenovac, doći kako bi se uklonili postojeći grafiti pre same restauracije.

zvecka-5Ono što je za gradjane jako bitno je proširenje kanalizacione i toplovodne mreže u ovaj kraj:

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija “Obrenovac” započinje posao na projektovanju kanalizacione mreže koja treba da poveze Šabački put od Molove pumpe do nadvožnjaka u Zveckoj. Vrednost ovog posla je milion i po dinara, rok za izvodjenje radova je 120 dana, u rok ne ulazi postupak za dobijanje gradjevinske dozvole. Takodje, sa glavnog Šabačkog puta se planira da se udje u 19. ulicu pored kafane “Stara lipa” i da se na taj način spoji kanalizacija sa tim delom sve do sale “Dijamant”, u pitanju je deo koji je ostao nedovršen. Sledeće je ulazak u selo sa glavnog Šabačkog puta, u ulicu Drage Vukovića Korčagina. Meštani Zvečke se dosta interesuju i za centralno grejanje. Ono što ja mogu d aim kažem u ovom trenutku je da se očekuje sprovodjenje projekta izgradnje toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda, u koje će u narednih nekoliko godina biti investirano oko 200 miliona evra. Zbog tog projekta će se krenuti u gradnju treće magistrale koja treba da stabilizuje grejanje na teritoriji Obrenovca, gde vec postoji mreža i koja treba da napoji Urovce, Krtinsku i Zvečku.

zvecka-4

Leave a Reply