Udruženje “Majke sa troje dece”: “STIŽE NAKNADA MAJKAMA SA TROJE DECE”

Portal “Global politiks” napravio je projekciju kretanja broja stanovnika u Srbiji do 2050 i prema tim procenamabroj stanovnika Srbije će za nešto više od tri decenije biti za trećinu manji. Prema rečima ministarke bez portfelja, Slavice Đukić Dejanović, koja je zadužena za demografiju i populacionu politiku, 52 odsto parova se odluči za prvo dete, a da bi došlo do obnavljanja, potrebno je da 11 odsto žena u reproduktivnom periodu ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje. Danas je odjeknula vest, da je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je  U planu je da se do kraja godine donese novi zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom u kojem stoji da će država povećati roditeljski dodatak, a isplata naknade više neće zavisiti od mogućnosti i volje poslodavca jer će se isplaćivati direktno na račun porodilje.

Udruženje “Majke sa troje dece” već duže vreme void borbu da se ovaj zakon donese i da se majkama sa troje dece isplaćuje odredjena nadoknada. Katarinu Deninger, predstavnicu Udruženja i jednu od majki koja je najveći borac za donošenje odredbi koje će u Gradjanskom zakoniku podsticati radjanje, ali i pristojan život višečlanih porodica, pitali smo, pre svega, da li iskustvo pokazuje da je prerano da se majke raduju?

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je sve ostajalo na obećanjima kada je reč o naknadi za treće dete kao i drugom vidu pomoći u ppovecanju nataliteta. Sve se završavalo na predlozima. Ostalo je da vidimo da li će ovaj novi predlog, zaista biti izglasan do kraja godine.

Koje su najvažnije stavke ovog novog zakona o finansijskoj podršci porodici?

Najvažnije stavke novog zakona su što će i majke koje su zemljoradnici imati pravo na porodiljsko odsustvo, povećanje roditeljskog dodatka i naknada za treće dete do punoletstva.

Najviše polemike se vodilo upravo oko dodatka za treće dete. Šta se podrazumeva pod pojmom retroaktivno?

Retroaktivno isplacivanje je isplata unazad pre nego je zakon ili pravna norma stupila na snagu. Znači, majke neće dobijati nadoknadu za prethodne godine života deteta, ali će svaka majka za svoje treće dete, bez obzira da li ono rodjeno pre 15 godina, pre 2 meseca ili po donošenju zakona primate nadoknadu do punoletstva deteta.

Da li se već govori o iznosu koji bi majke sa troje dece mogle očekivati?

Iznos koji bi majke dobijale ne bi trebao biti manji od minimalca. U ovom trenutku to je 20.010,00 dinara. Pominje se ineka simbolična nadoknada, ali videćemo… Bitno je da je konačno nešto krenulo da se dešava. Razmatra se čak i da samohrani očevi steknu pravu na naknadu. Po nama je najvažnije da će majke koje imaju i više od troje imsti pravo na naknadu, kao i činjenica da će imati pravo na stambeni kredit i većina će moći da reši krov nad glavom.

Da li Udruženje ima nekih aktivnosti pred Novogodišnje praznike koje biste želeli da najavite?

Udruženje se sprema ovih dana za podelu paketića mališanima i to pre svega zahvaljujući donacijama Univerexporta i PS. Fashion-a. U pregovorima smo sa još nekim kompanijama, ali o tom, kada se bude realizovalo!

Prema nezvaničnim podacima u Srbiji živi više od 5.000 porodica sa petoro i više dece, dok troje dece ima 99.368 porodica.

Leave a Reply