Savindan u GO Obrenovac

Savindan  je praznik Srpske pravoslavne crkve koji se slavi 27. januara , kojim se obeležava uspomena na svetog Savu, princa dinastije Nemanjića, srpskog prosvetitelja i prvog arhieposkopa srpskog.

Praznik Savindan je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovima: Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski. Praznik svetog Save je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu, svetkuju ga mnoge zanatlije a proglašen je i za školsku slavu.

Na ovaj dan, sveti Sava je okončao svoj život i crkva je ustanovila da se ovog dana obeležava uspomena na život i delo svetog Save. Upokojio se u ponedeljak 14. januara 1236. godine, u gradu Trnovu u Bugarskoj.

Do procvata svetosavskog kulta je došlo stvaranjem nove srpske države. Još početkom XIX veka je spevana poznata Himna svetom Savi, a zakonom iz 1840. godine njegov praznik postaje opšta školska slava u Srbiji.

Savindan Trstenica 2017. Savindan Trstenica 2017. Savindan Trstenica 2017.

Savindan u školi u Trstenici.

OŠ Posavski Partizani Obrenovac OŠ Posavski Partizani Obrenovac OŠ Posavski Partizani Obrenovac

Savindan u OŠ “Posavski partizani”

savindan-stubline-2017-03  savindan-stubline-2017-01 savindan-stubline-2017-02

Savindan u školi u Stublinama

 

Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu odlukom Sovjeta Knjažestva Srbskog 2. januara 1840. godine, a na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. U odluci Popečiteljskog prosvještenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada 27. januara ima u svim školama najsvečanije proslavljati. Crna Gora ga uvodi 1856. godine, pod knjazom Danilom. Praznik se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom vlasti. Posle poluvekovne zabrane u komunističkom režimu, ponovo se nastavilo sa proslavljanjem svetog Save kao školskog patrona.

Mnoge vrste zanatlija iz Srbije su ga smatrale svojim patronom i uzimale njegov dan za esnafsku slavu.

Učenici osnovnih i srednjih škola u Gradskoj opštini Obrenovac  bili su domaćini slave, tim povodom su priredili prigodan kulturno-umetnički program a  sečenju kolača prisustvovali su predstavnici opštine u svim školama.

 

 

Leave a Reply